Monday, April 5, 2010

Vastauksia Umayya Abu-Hannalle

1) Muistatko, että saamenkielen puhuminen oli kiellettyä suomalaiskouluissa vielä 1960-luvulla?

2) Suomesta lähti paljon väkeä elintasopakolaisina Australiaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Ruotsiin.

Moniko heistä on yhä maailmalla? Pitäisikö Ruotsin palauttaa suomalaisensa Suomeen, koska Suomi on turvallinen maa ja matka on lyhyt?

3) Joka neljännessä suomalaisperheessä nainen on väkivallan uhri. Kun tätä selitetään somalinaiselle, pitääkö syyksi kertoa
a) kristinusko vai
b) suomalainen kulttuuri?

4) Jos suomalainen mies tappaa entisen puolisonsa ja mahdollisesti lapsensa, koska tuntee vihaa ja häpeää jätetyksi tulemisesta, onko kyse kunniamurhasta?

5) Tiesitkö, että alunperin ihminen on lähtöisin Afrikasta, nykyisen Somalian seudulta?


1) En muista. Olin silloin aika pieni. Miten se liittyy asiaan?

2) En ole ikinä kuullutkaan, että Suomesta olisi lähtenyt pakolaisia muuta kuin korkeintaan sotien jälkeen. Jos Ruotsissa on todella suomalaisia, jotka ovat tulleet sinne pakolaisina, heidät voisi toki palauttaa, koska Suomi on turvallinen maa. Käytännöllisesti katsoen kaikki Ruotsiin, USA:han ja Australiaan muuttaneet muuttivat sinne ihan virallisina siirtolaisina, ei pakolaisina.

3) Luku on epäilyttävän iso, ja sen enempää suomalainen kulttuuri kuin kristinuskokaan eivät hyväksy naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Sitä esiintyy niistä huolimatta, ei niiden takia.

4) Ei tietenkään. Kunniamurha tehdään suvun ja yhteisön kunnian pelastamiseksi, ja se on mahdollinen vain yhteisöllisissä kulttureissa.

5) Tiesin. Jos kysymyksen tarkoistuksena on väittää, että somalit ovat jotenkin läheistä sukua apinoille, se ei ole kovin hyvää evoluutiobiologiaa. Vaikea keksiä mitään muutakaan, mitä kysymyksellä ajettaisiin takaa.

No comments: