Globalisaation tutkimuskeskus on maailman arvostetuimpia aktivistiskeidaa suoltavia puljuja. Sinne kirjoittelee joukko tosi kovia nimiä Michel Chossudovskystä Rick Rozoffiin, ja aiheet ulottuvat 911-salaliitosta GM-organismeihin. Viimeksi mainituista tulikin äskettäin oikein massiivinen ajatuspieru.
I was editor of the weekly biotechnology news service BioEngineering News from 1980 through 1993. I covered plant genetic engineering from its inception and was even allowed (under secrecy agreement) to attend the first Gordon Research Conference on plant genetic engineering. (No reporter had ever been allowed to attend one of these conferences before--since the secrecy agreement later hampered me as to what I could write about the subject, I suspect that may have been the reason.)
Niin varmaan joo.
Initial genetic modification of plants was done with recombinant strains of crown-gall virus/Agrobacterium tumefaciens.
Biotekniikkatoimittajan luulisi tietävän, mikä Agrobacterium tumefaciens on. Se pitäisi olla asioihin aika perehtymättömällekin selvä sanasta 'bacterium'. Bakteerin ja viruksen ero on senverta oleellinen juttu, että muiden toimittajien kuin mahdollisesti seurapiiritoimittajien pitäisi olla siitä selvillä.
Subsequently, other plant-disease vectors were developed as was non-disease "shotgun" genetic technology (which fired genes directly into plant cells whose cell walls had been enzymatically removed--so-called protoplasts.) Surprisingly (to some) it turned out many of the genetic modifications were passed on through the seeds. To help safeguard DNA technology, some companies developed "suicide gene" technology that would cause a seed line to self destruct after a few generations, preventing farmers from saving and planting their own seeds.
Kenen hyvänsä kasvibiotekniikan kanssa työskentelevän luulisi tietävän, että kasveilla ei ole sellaista ituradan ja soman eroa kuin eläimillä, joten periytymisen ei tosiaan pitäisi olla yllätys. Ihan yllä kuvatusta itsarisysteemistä en ole ennen kuullutkaan, mutta viritystä, joka tekisi GM-kasvit hedesteriileiksi kyllä suunniteltiin. Kumma kyllä, idea herätti huutoa niissä, jotka muuten pelkäävät siirtogeenien karkaavan siitepölyn mukana.
I have been out of the industry a long time and have not had time to review papers on cumulative health effects of GM (genetically modified) crop ingestion. My suspicion is that the culprit in ill-health effects could be proteins with altered conformation (same formula wrong shape) and/or mutant amino acids (resulting from genetic engineering) whose structure is different from those found in nature. Plant viral vectors that could infect animals, as some have recently claimed is possible, mean genes coding for such products could be spread via pollen or ingestion.
Jaahas, herra toimittaja on joskus kuullut prioneista. Jos idea on oikea, sillä luulisi irtoavan Nobelin palkinto. Vieraista aminohapoista GM-kasveissa en ole ikinä kuullutkaan. Vaikuttaisi todella vaikealta toteuttaa edes tarkoituksella (tarvittaisiin uuden aminohapon synteesiketju, tRNA ja amioasyyli-tRNA-syntetaasi, ja mikään proteiini ei saisi muuttua vaaraliseksi kasville itselleen), saati sitten vahingossa.
In my estimation, there is a possibility that the spread of GM pollen around the world may be killing honeybees and bats (who ingest pollinating insects) through recombinant vectors, and that such vectors could spread through pollen to non-GM crops (and possibly even wild plants.) A worst-case scenario would be a large-scale dieoff of useful plant species, resulting in worldwide famine.
Melko erikoista.
I recently saw a farm publication touting the beneficial effects of GM crops in reducing agrichemical contamination of groundwater. This certainly was the promise of genetic engineering of crops. The actuality is far different. The most popular brands of GM seed, at least when I last checked, were ones that either increased herbicide tolerance or made use of herbicides (such as Roundup(R)) possible on food crops that hitherto would have been killed by them. To me that would seem to enhance the use of herbicides rather than reducing them.
Tämähän on jo melkein puolitotuus. Glyfosaattia kestävät viljelykasvit ovat tosiaan kohtuullisen iso osa viljelyssä olevista GM-kasveista. Glyfosaatti vain on sekä helpommin hajoavaa että ihmiselle vähemmän myrkyllistä kuin ne herbisidit, joita muuten käytettäisiin. Toinen tärkeä ryhmä GM-kasveja ovatkin sitten Bt-toksiinia tuottavat, jotka todellakin vähentävät hyönteismyrkkyjen käyttöä.
I was editor of the weekly biotechnology news service BioEngineering News from 1980 through 1993. I covered plant genetic engineering from its inception and was even allowed (under secrecy agreement) to attend the first Gordon Research Conference on plant genetic engineering. (No reporter had ever been allowed to attend one of these conferences before--since the secrecy agreement later hampered me as to what I could write about the subject, I suspect that may have been the reason.)
Niin varmaan joo.
Initial genetic modification of plants was done with recombinant strains of crown-gall virus/Agrobacterium tumefaciens.
Biotekniikkatoimittajan luulisi tietävän, mikä Agrobacterium tumefaciens on. Se pitäisi olla asioihin aika perehtymättömällekin selvä sanasta 'bacterium'. Bakteerin ja viruksen ero on senverta oleellinen juttu, että muiden toimittajien kuin mahdollisesti seurapiiritoimittajien pitäisi olla siitä selvillä.
Subsequently, other plant-disease vectors were developed as was non-disease "shotgun" genetic technology (which fired genes directly into plant cells whose cell walls had been enzymatically removed--so-called protoplasts.) Surprisingly (to some) it turned out many of the genetic modifications were passed on through the seeds. To help safeguard DNA technology, some companies developed "suicide gene" technology that would cause a seed line to self destruct after a few generations, preventing farmers from saving and planting their own seeds.
Kenen hyvänsä kasvibiotekniikan kanssa työskentelevän luulisi tietävän, että kasveilla ei ole sellaista ituradan ja soman eroa kuin eläimillä, joten periytymisen ei tosiaan pitäisi olla yllätys. Ihan yllä kuvatusta itsarisysteemistä en ole ennen kuullutkaan, mutta viritystä, joka tekisi GM-kasvit hedesteriileiksi kyllä suunniteltiin. Kumma kyllä, idea herätti huutoa niissä, jotka muuten pelkäävät siirtogeenien karkaavan siitepölyn mukana.
I have been out of the industry a long time and have not had time to review papers on cumulative health effects of GM (genetically modified) crop ingestion. My suspicion is that the culprit in ill-health effects could be proteins with altered conformation (same formula wrong shape) and/or mutant amino acids (resulting from genetic engineering) whose structure is different from those found in nature. Plant viral vectors that could infect animals, as some have recently claimed is possible, mean genes coding for such products could be spread via pollen or ingestion.
Jaahas, herra toimittaja on joskus kuullut prioneista. Jos idea on oikea, sillä luulisi irtoavan Nobelin palkinto. Vieraista aminohapoista GM-kasveissa en ole ikinä kuullutkaan. Vaikuttaisi todella vaikealta toteuttaa edes tarkoituksella (tarvittaisiin uuden aminohapon synteesiketju, tRNA ja amioasyyli-tRNA-syntetaasi, ja mikään proteiini ei saisi muuttua vaaraliseksi kasville itselleen), saati sitten vahingossa.
In my estimation, there is a possibility that the spread of GM pollen around the world may be killing honeybees and bats (who ingest pollinating insects) through recombinant vectors, and that such vectors could spread through pollen to non-GM crops (and possibly even wild plants.) A worst-case scenario would be a large-scale dieoff of useful plant species, resulting in worldwide famine.
Melko erikoista.
I recently saw a farm publication touting the beneficial effects of GM crops in reducing agrichemical contamination of groundwater. This certainly was the promise of genetic engineering of crops. The actuality is far different. The most popular brands of GM seed, at least when I last checked, were ones that either increased herbicide tolerance or made use of herbicides (such as Roundup(R)) possible on food crops that hitherto would have been killed by them. To me that would seem to enhance the use of herbicides rather than reducing them.
Tämähän on jo melkein puolitotuus. Glyfosaattia kestävät viljelykasvit ovat tosiaan kohtuullisen iso osa viljelyssä olevista GM-kasveista. Glyfosaatti vain on sekä helpommin hajoavaa että ihmiselle vähemmän myrkyllistä kuin ne herbisidit, joita muuten käytettäisiin. Toinen tärkeä ryhmä GM-kasveja ovatkin sitten Bt-toksiinia tuottavat, jotka todellakin vähentävät hyönteismyrkkyjen käyttöä.
No comments:
Post a Comment