Aloitetaanpas nyt erittäin ajankohtaisella aiheella, eli geenisioilla. Nehän eivät tarkoita mitään GM-sikoja, vaan sikoja, jotka ovat syöneet GM-soijaa. USA:ssa ja Kanadassa ihmisetkin ovat syöneet kymmenkunta vuotta GM-soijaa ja GM-maissia, joten he lienevät sitten geeni-ihmisiä. Aamun hesarin mielipidepalstan mukaan riski on siinä, että geenit tuottavatkin yhden proteiinin sijasta jopa tuhansia, ja siirtyvätkin ravinnon mukana toisiin eliöihin. Okei, siis tässä ns. geenisoijassa pitäisi olla Agrobacterium tumefaciensis -bakteerista
peräisin oleva 5-enolipyruvyylishikimaatti-3-fosfaattisyntetaasi -entsyymi. Mitähän muita vieraita proteiineja siinä on? Pitäisi olla suhteellisen helposti selvitettävissä. Jos ko. geeni on siirtynyt sikoihin, elävätkö kyseiset siat ilman välttämättömiä aminohappoja? Voisi olla pikemminkin eduksi, jos eläisivät. Onko kyseinen ominaisuus tosiaan siirtynyt vielä sianlihaa syöneiisiin ihmisiin? Senkin pitäisi olla helposti selvitettävissä ja
vieläpä hyödyllinen ominaisuus, ainakin kasvissyöjiksi ryhtyvillä. Samoin kirjoittaja valittaa, että geenitekniikkaa käytetään mm. vitamiinien tuottamiseen. Mitä vikaa geeniteknisesti tuotetuissa vitamineissa on? Pitäisi jälleen olla helposti osoitettavissa ihan yksinkertaisilla kemiallisilla analyysimenetelmillä. Olisikohan sittenkin kysymys vain ideologiasta?
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment