Thursday, May 7, 2009

Jälleen aktivistipuuppaa hesarissa

Hesari oli päästänyt Markus Kröger -nimisen liimatilhen kunniapaikalle. Tyypin ajatukset ansaitsevat pari kommenttia.

Kasvit, kuten Monsanto-yhtiön New Leaf -peruna, osaavat suojata itseään hyönteisiltä ja taudeilta ilman myrkkyjen apua. New Leaf on peruna, jonka geeneihin on lisätty yleinen maaperästä löytyvä bakteeri nimeltään Bacillus thuringiensis (Bt). Sen avulla peruna tuottaa myrkyllistä toksiinia, joka suojaa sitä koloradonkuoriaisilta.

Geeneihin lisätty bakteeri, kuulostaa tosi asiantuntevalta.

New Leaf -peruna ja eristetty Bt-geeni ovat Monsanton omaisuutta. Jos ja kun hyönteiset kehittävät vastustuskyvyn Bt:lle, yrityksillä on varastossa tuhansia muita muuntogeenisiä yhdistelmiä, jotka patentoimalla yleisesti käytetyt luonnonmukaiset torjuntakeinot voidaan yksi kerrallaan yksityistää.

Tyyppi tuntuu sittenkin tietävän, että perunaan on lisätty geeni eikä bakteeria, mutta mitähän tuo muuten tarkoittaa? Aina on riski, että tuholaiset tulevat resistenteiksi myrkyille, so fucking what?

Tätä voidaan luonnehtia biohegemoniaksi. Sen äärimuodon löydämme Irakista ja Afganistanista. Näissä maissa uudet lait kieltävät viljelijöitä pitämästä siemenviljaa – heidän on pakko ostaa muuntogeenisiä siemeniä yrityksiltä. Tämän seurauksena kuluttajat ja viljelijät ovat riippuvaisia geenimuunteluyrityksistä

Tuo Afganistanin laki löytyy täältä. Sen sisältöä ei ylläolevasta tunnista. Afganistaningelm tapaisessa maassa toki kylvösiementen sertifiointi saattaa tuottaa enemmän ongelmia kuin ratkaista, mutta silti tuota voisi kutsua aika muunnelluksi totuudeksi.

No comments: