Thursday, August 21, 2008

56-68-79

Tshekkoslovakian miehityksestä on tänään tasan 40 vuotta, joten palautetaanpa mieliin, millaisen lausunnon Suomen rauhanpuolustajat antoivat asiasta Rauhan puolesta -lehden numerossa 5/1968:

"Viiden Varsovan liiton maan toimenpiteet perustuvat yhteisiin sopimuksiin näiden maiden riippumattomuuden ja alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi Länsi-Saksan ja NATO:n taholta tulevaa uhkaa vastaan. Tshekkoslovakian valtion johtajat toteavat itse vaaran olemassaolon ja tunnustavat aikaisemmin aliarvioineensa kansainvälisen tilanteen vaikutukset ja vaarat."

"Viiden Varsovan liiton maan toimenpiteet" on aika mahtava eufemismi. Mahdollisesti sen kanssa pystyy kilapailemaan "DDR:n valtion rajan turvaaminen" (Rauhan puolesta 4-5/1975). Meilläpäin tavattiin puhua Berliinin muurista.

Nyt Rauhanpuolustajat ovat siirtyneet jo nettiaikaan, ja ovat kommentoineet tämän kesän rähinää aivan säteilevän älykkäästi:

Syntynyt kriisitilanne osoittaa, miten tuhoisaa on taistelu öljystä ja maakaasusta ja niiden kuljetusreiteistä. Rauhan säilyttämiseksi ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi on välttämätöntä vähentää kansantalouksien riippuvuutta öljystä. Kaikkein vähiten maapallomme kestää resurssien tuhlaamista asevarusteluun ja sotimiseen.

Kaukasuksen kriisi osoittaa myös, että sotilasliitto Naton
laajeneminen itään kiristää alueen tilannetta ja vähentää
turvallisuutta. Samoin se osoittaa, että Jugoslavian hajottaminen ja Kosovon itsenäisyyden tunnustaminen EU:ssa oli harkitsematonta. Päätös johtaa myös muiden valtioiden hajoamiseen ja vastakkainasettelujen
kiristymiseen, vaikka ekologinen tilanne edellyttäisi rakentavaa ja pitkäjänteistä yhteistyötä valtioiden ja kansanryhmien kesken.


Kaikki on edelleenkin NATO:n syytä.

No comments: